Κυριακή 15 Μαΐου 2011

"Η σκόνη του χρόνου" από την ΚΛΠ τη Δευτέρα 16 Μαίου ώρα 9.30 μ.μ.


Η ΚΛΠ παρουσιάζει
τη Δευτέρα 16 Μαίου ώρα 9.30 μ.μ.
την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου
Η σκόνη του χρόνου

Πρωταγωνιστούν: Ουίλεμ Νταφόε, Μπρούνο Γκάνζ, Μισέλ Πικολί,
Ιρένε Ζακόμπ

Κριτική του Γιάννη Φραγκούλη

Το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου έχει ξεπεράσει, από την πρώτη του κιόλας ταινία, τον ελληνικό κινηματογραφικό χώρο. Ανήκει πλέον στο διεθνή και μόνο αν κάνει κάποιος μια θεώρηση της ταινίας σε σχέση με τα τεκταινόμενα στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, μόνο τότε μπορεί να αντιληφθεί το έργο του σκηνοθέτη και το ειδικό βάρος κάθε ταινίας του.
Στην “Σκόνη του χρόνου” έχουμε πάλι την Ελένη, η οποία βρίσκεται πλέον στη Σοβιετική Ένωση, στη Σιβηρία. Εκεί οι Έλληνες φτιάχνουν ακόμη μια πολιτεία, την έβδομη, στην οποία θα κατοικούν μόνο Έλληνες. Έτσι θα αισθάνονται πιο δεμένοι και πιο δυνατοί. Η Ελένη απρόσμενα δέχεται την επίσκεψη του Σπύρου και αποφασίζουν να φύγουν μαζί για την Αμερική. Δεν τα καταφέρνουν και θα χωρίσουν ξαφνικά, μάλλον θα τους χωρίσουν, τη στιγμή ακριβώς που πεθαίνει ο Στάλιν. Βλέπουμε την απομάκρυνση του Στάλιν από τη Ρωσία, με σύμβολο τις αποθηκευμένες πλέον προτομές του, παρμένες από πλατείες και γραφεία. 

Η Ελένη ζει με τον Εβραίο φίλο της και αποφασίζουν να φύγουν για να πάνε στη Δύση. Άλλοι θα πάνε στο Ισραήλ και άλλοι στην Αμερική. Η Ελένη καταλήγει στη Νέα Υόρκη, με τη στήριξη πάντα του Εβραίου φίλου της που είναι ερωτευμένος μαζί της, χωρίς ποτέ να τη διεκδικήσει για να την παντρευτεί. Θα βρει το Σπύρο και θα τον ξαναχάσει, για να το βρει τελικά, σε προχωρημένη ηλικία, για να γυρίσουν μαζί στο Βερολίνο, όπου βρίσκεται ο γιος τους. Αυτός ο τελευταίος είναι σκηνοθέτης και μετακινείται συνεχώς.
Η εγγονή της, η Ελένη, έχει χαθεί. Μετά το χωρισμό των γονιών της θα καταλήξει τελικά σε ένα κοινόβιο όπου θα βρει τη ηρεμία μέσα στην αμφισβήτηση, ένας χωρισμός που την ωθεί στο θάνατο, στην αυτοκτονία. Η γιαγιά της, η Ελένη, είναι η μόνο που μπορεί να τη σώσει, και το κάνει. Μόνο που θα αρρωστήσει και τελικά θα πεθάνει, αφήνοντας τη συνέχειά της, την εγγονή της. Παράλληλα αυτοκτονεί και ο Εβραίος φίλος της μη δεχόμενος την απώλειά της, συντροφεύοντάς την οριστικά στο θάνατο, μένοντας εκεί για πάντα μαζί, όπως σε όλη τη προηγούμενη ζωή τους.

IMDB
Θόδωρος Αγγελόπουλος official site

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου